Hrvatski festival pripovijedanja

Hrvatski festival pripovijedanja u Slavonskom Brodu je kulturno-umjetnički-edukativni događaj koji okuplja stručnjake čije je područje djelovanja pripovijedanje, hrvatski jezik i knjižničarstvo te komunikacija i kreativno stvaralaštvo.

 

Glavni ciljevi ovog projekta su osvještavanje građana o važnosti pripovijedanja bajki i njihovom djelovanju u tri najvažnija područja – odgoju, školstvu i zdravstvu; edukacija kao i podizanje razine svijesti sudionika vezano uz probleme govora, izgovora, izražavanja i kreativnosti; promicanje čitalačke pismenosti; motiviranje sudionika na daljnje usavršavanje komunikacijskih vještina i osobni razvoj te primjenu novostečenih saznanja u svakodnevnom životu i radu.

 

Kroz ovaj projekt pristupa se bajkama i pripovijedanju s nove i drukčije točke gledišta – ne samo kao umjetnosti i zabavi, već sa znanstvenog aspekta kao terapiji i pomoći u odgoju, zdravstvu i školstvu.

 

Festival organizira Udruga za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva “Vilinput”, a održava se u ožujku, u tjednu uoči Svjetskog dan pripovijedanja (World Storytelling Day) koji se u svijetu obilježava od 1991.g. Toga dana pripovjedači diljem svijeta pričaju bajke, mitove, legende te čudesne doživljaje, a priče ispričane na različitim jezicima ostaju još dugo u srcima slušatelja.
Jedan od ciljeva ovakvog događanja je svakako povezivanje svih sudionika, ali i razmjena priča, nadahnuća, iskustava te ostvarivanje međunarodnog kontakta. Osim priče, ono što povezuje sve pripovjedače svijeta toga dana je zajednička tema pripovijedanja za koju se odlučuju pripovjedači svojim glasanjem na internetskoj stranici Svjetskoga dana pripovijedanja. (http://www.freewebs.com/worldstorytellingday/)

 

Cilj je također i promoviranje grada Slavonskog Broda – grada prijatelja djece, bajki i priča; Brodsko -posavske županije te Hrvatske kao zemlje koja ima ljude, znanje i koja može se priključiti drugim pripovjedačima diljem Europe i svijeta u proslavi najstarijeg zvanja.

 

© 2020 Vilinput — Pogoni WordPress

Temu izradio Anders NorenGore ↑